Kiss the rain -Yiruma ☆彡

22 Haziran 2014 Pazar

HİERAPOLİS ANTİK KENT * HIERAPOLIS ANCIENT CITY

Denizli Hierapolis Pamukkale


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 9.12.1988 
Liste Sıra No: 485 Niteliği: Doğal ve Kültürel

Beyazlara Bürünmüş Kutsal Kent
Doğunun antik kentlerinden biri olan kutsal kent Frigya Hierapolisi UNESCO Dünya Mirası Listesine 1988 yılında girmiştir.

Hierapolis'in gizemini dünyaya yayan efsaneye göre, çirkinliğinden bıkan çoban kızı, canına kıymak için kendini sulara atar ve Hierapolis'in sularında güzeller güzeli bir kıza dönüşür.

Hierapolis'in temelleri Firigler döneminde atılmıştır ve adını Helenistik dönemin Bergama kralı Telephoss'un güzel karısı Hiera'dan alır. Hıristiyanlığın küçük Asya da yayılmasında en önemli rollerden birini üstlenen Hierapolis, aynı zamanda İsa'nın oniki havarisinden biri olan St.Philippe'in öldürüldüğü kenttir. Bu nedenle İ.S.4.yy da onun anısına din merkezi İlan edilen Hierapolis, daha sonra doğunun kılavuzu unvanını alarak I.S. 96 ile 162 yılları arasında en parlak dönemini yaşamıştır. İ.S. 395 yılında Bizans yönetimine geçen Hierapolis artık Piskoposluk merkezidir.

Doğa ile tarihin eşsiz buluşması Pamukkale'de bulunan ve Kutsal Kent anlamına da gelen Hierapolis antik kenti; Nekropolü, Domitiyan yolu ve kapısı, kare alan içine oturtulmuş Oktokonus tapınağı, Apollo ve Artemis Ne el ele mitolojiden birçok sahneyi temsil eden tiyatrosu, Frontlnus caddesi ve kapısı, Agorası, Kuzey Bizans Kapısı, Güney Bizans Kapısı, Gymnasium, Trltonlu Çeşme Binası, Apollon Kutsal Alanı, Su Kanalları ve Nympheumları, Surlan, Aziz Phılıppus Martynonu ve köprüsü, Direkli Kilisesi, Nekropol Alanı, Katedral ve Roma Hamamı kalıntıları ile olanca görkemiyle ayakta durmaktadır.

Tarih boyunca, termal suyun içindeki kalsiyumun çökelmesi ile oluşan doğa harikası Pamukkale travertenleri 2.700 metre uzunluğunda ve 160 metre yüksekliğindedir. Parlak beyaz rengiyle Pamukkale'yi 20 km uzaklıktan görmek mümkündür. Pamukkale'de sıcaklıkları 35-100 C arasında değişen 17 sıcak su alanı mevcuttur.

Termal maden sularının varlığı ve yörenin olağanüstü görünümü antik çağ insanlarını da etkilemiştir. Dönemin zenginleri Roma'nın ve Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden gelip, yaşamlarının son dönemlerini Hierapolis kentinde geçirmişlerdir. Bu nedenle kentin Nekropolis'i (mezarlığı) son derece anıtsal ve değişik yörelere ait mezarlarla süslüdür.

Yapılan kazılarda bulunan tarihi eserler, Hierapolis Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir. Buldan llçesi'ndeki Tripolis ve Honaz İlçesl'ndeki Colossea ise, bölgede bulunan diğer antik kentlerin en önemlileri olarak dikkat çekmektedir.
Beyazlara bürünmüş bu kutsal kent, doğal bir terapi ile
sularında şifa bulmak isteyenleri bekliyor.

Cehennem Kapısı'nın uzantıları ortaya çıkarılıyor

Denizli'nin Pamukkale beldesindeki Hierapolis Antik Kenti'nde bulunan Cehennem Kapısı'nın diğer uzantıları ortaya çıkarılmaya başlandı.UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Pamukkale'deki Hierapolis Antik Kenti'ndeki çalışmalarda şimdiye dek birçok önemli eser bulundu. Önceki yıllarda bulunan Latince adıyla Plutonium olarak bilinen 'Ölüler ülkesine geçiş' mağarasında çalışmalar devamederken, bu kez yeraltı tanrısı kabul edilen Hades'e boğaların kurban edildiği mağara girişi ortaya çıkarıldı. Pamukkale travertenlerine giden yol üzerinde bulunan mağara yeniden inşa edilmeye başlanırken, meşhur beyaz travertenlerin bu mağaradan kaynaklandığı ifade edildi.

Cehennem Kapısı olarak adlandırılan tarihi kalıntılarla ilgili bilgi veren Denizli İl Özel İdaresi Hierapolis'ten sorumlu fahri danışman emekli Arkeolog Haşim Yıldız, bölgede Apollon adına bir tapınak ve kehanet merkezi olduğunu söyledi. Bu kehanet merkezinin altında geçiş kapısı olduğunu belirten Yıldız, şöyle konuştu: "Hades, Yunan mitolojisinde ölüler ülkesinin tanrısıdır. Bu kehanet merkezinin altında büyük bir fay kırığı var. Bu fay kırığından çok sayıda termal su çıkıyor. Bu termal suyun karbonmonoksiti bu çevrede bulunuyor. Bu yüzden çevrede bulunan bütün kuşlar bir süre sonra ölüyor."
Antik Çağ'da kişilerin ruhlarının Hades kapısından geçtiğine inanıldığını ifade eden Yıldız, şunları söyledi: "Bu kapıdan geçtikten sonra kayıkçı onu ölüler ülkesine götürürse o kişinin ruhu huzura erer. Bu kehanet merkezine geleceği öğrenmek isteyenler kurbanlarıyla birlikte gelirdi. Apollon tapınağının rahibi o kurbanı keser daha sonra burada var olan 24 harften birini çektirir ve harfin karşılığında tanrının kehanetini o gelen kişiye söylerdi"
Kehanet merkezinin biraz ilerisinde bir üzerinde yazıt bulunan bir Plutonium bölgesi daha bulunduğunu ifade eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son yıllarda bulduğumuz ancak çok titiz çalıştığımız diğer merkez ölüler ülkesi tanrısı Hades'e kurban töreni için kullanılıyordu. Burada basamaklar var. Burada doğal mağaraya bir giriş kapısı vardır. O dönemde kurban edilecek olan boğa bu kapıdan doğal mağaraya sokulur ve içerideki karbonmonoksitten dolayı ölür. Bu da yeraltı tanrısına kurban edilmiş sayılırdı. Töreni rahipler ve diğer önemli şahsiyetler izlerdi. İşte 'Cehennem Kapısı' olarak adlandırılan bölge, iki bölgeden oluşuyor. Antik Çağ inanışında insanlar öldükten sonra ölüler ülkesine buradan giderdi. İnsanların genellikle cehenneme gideceğine inanılırdı."
Bu tip yerlerin bulunması ve daha da gün ışığına çıkarılmasının gelecek olan turisti etkileyeceğini kaydeden Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: "Burada iki yıldır İtalyan kazı heyeti çalışmalarını sürdürüyor. Ancak, bölgede çok miktarda karbonmonoksit gazı var. Kazı yapmak çok zor. Ancak belirli bölgelerin temizlenerek, mağaranın gelen ziyaretçilere açılması Pamukkale'ye olan yabancıların ilgisini artıracaktır.
                     PAMUKKALE HİERAPOLİS ANTİK KENT'ten çektiğim kareler...                                                                                                                                                                                                   İlginç  mezar anıtları ve lahitler arasında yaptığım uzun gezinti çok etkiledi beni.Büyüleyici ve mistik bir atmosfer...
















































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder