MALZEMELER:
1 yumurta
1 çay bardağı pekmez
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı toz şeker
50 gram margarin( eritilecek )
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı kakao
1paket vanilya
1 paket hamur kabartma tozu
Un (kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak bir kıvam olacak)
YAPILIŞI:
Tüm malzemeleri iyice karıştırıyoruz.Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıralıyoruz.180 derece önceden ısıtılmış fırında kurabiyeler çatlayana dek pişiriyoruz.
Pekmezin tadını yoğun hissedeceğiniz bir kurabiye çeşidi.Çocuklara ikram edeceğiniz zaman üzerine pudra şekeri serpmenizi tavsiye ederim.
Afiyet olsun !
PEKMEZİN FAYDALARI
Pekmez, çok eskiden beri biline gelen ama kıymeti çok sonra anlaşılan bitkisel karışımlardan birisidir. Pekmezin faydaları bilinenin aksine gerçekten çoktur. Örneğin çok iyi bir anti oksidan görevi gören pekmez, bununla birlikte kan yapıcı besinlerin başında gelmektedir.
Büyük bir şifa kaynağı olan pekmezin etkisini daha iyi gösterebilmesi için şu şekilde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Sabahları aç karnına bir çay bardağı suyun içine (suyun ılık olması pekmezi erimesi için iyi olacaktır), 5 çay kaşığı pekmez koyup, üzerine limon sıkılıp içilirse, bukarışım kansızlık ve demir eksikliğine çare olacaktır.
Hangi pekmezin hangi faydası vardır?
Hurma Pekmezi
- Hurma pekmezi, uzun süre aç kalındığında, üzerinizde oluşacak olan halsizliğe karşı çok faydalıdır.
- Spor yapanlar içinse enerji içeceği görevini görür.
- Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltıcı bir etkisi vardır.
- Zihnin ve beden gelişimine yardımcı olur.
- Kuru öksürüğünüzü keser.
- Boğaz ağrınızı giderir.
- Bronşit ve soğuk algınlığına karşı etkilidir.
- En önemlisi ise kansere karşı bitkisel bir çözümdür. Sizi kansere karşı önkoruyucu olarak korur.
Üzüm Pekmezi
Üzüm Pekmezi en çok bilinen pekmez türüdür. Üzüm pekmezinin faydaları ise şu şekildedir;
- Vücudunuzdaki kan miktarını arttırır.
- Doğal bir enerji deposudur.
- İştah açıcıdır.
- Hamilelik döneminde ve bebek gelişiminde çok etkilidir. Uzmanlar bu dönemlerde kullanılması önermektedirler.
- Midenizi, bağırsaklarınızı ve böbreklerinizi kuvvetlendirir.
- Damar sertliğine karşı önkoruyucudur.
- Kan dolaşımınızı rahatlatır. Stresinizi azaltır.
Dut Pekmezi de tıpkı az önce anlattığımız üzüm pekmezi gibi en çok bilinen pekmezlerden birisidir. Dut pekmezinin faydaları ise şunlardır.
- Kansızlık için dut pekmezi kullanabilirsiniz.
- Mide hastalıklarında özellikle de ülser hastalığına karşı dut pekmezi çok iyi geldiği uzmanlar tarafından ifade edilmektedir.
- Astım ve bronşit hastalıklarında rahatlatıcı etkisi vardır.
- Soğuğa ve soğuk algınlığına karşı dut pekmezi, vücut direncinizi ve vücut ısınızı arttırıcı özelliğe sahiptir.
- Sporcular için enerji kaynağıdır.
- Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesine yardımcıdır.
- Çocukların zeka gelişimine katkısı büyüktür.
- Dut pekmezi ile gargara yapılması durumunda ağız ve boğaz hastalıklarına karşı etkili olduğu söylenmektedir.
- Sıklıkla rastlanan bir çocuk hastalığı olan pamukçuk hastalığına karşı yaygın olarak yine Dut Pekmezi kullanılmaktadır.
Keçi Boynuzu Harnup Pekmezi
- Kansızlığa karşı en iyi pekmezdir. Fakat Harnup Pekmezinin tadı çok ağır olduğundan yemesi biraz zahmetlidir.
- Kolestrolü düşürücü ve tansiyonu dengeleyici etkisi vardır.
- Kalbi destekler.
- Cinsel gücü arttırıcı pekmezdir. Ayrıca sperm sayısını artırıcı özelliği de kesinlik kazanmıştır. Çocuk sorunu yaşayan bireyler tarafından tüketilmesi önerilir.
- Vücudu güçlendirir. Sizi daha enerjik bir hale getirir.
- Kansızlığa karşı önkoruyucudur.
- Dişleri ve diş etlerini besler.
- Kemiklerinizi güçlendirir. Kalsiyum içermektedir.
- Bağırsaklarınızı çalıştırır. Bu yüzden zayıflamak için pekmez kullanabilirsiniz.
- Çocuklar ve hamile bayanlar için protein değerleri bakımından çok faydalıdır.
- Potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko minerallerini içerir
- Akciğer rahatsızlıklarına karşı pekmez kullanabilirsiniz.
Andız Pekmezi
Toplumda pek bilinmeyen bir pekmez çeşidi olan andız pekmezi, andız ağacı meyvesinden elde edilmektedir. Andız pekmezinin faydaları şunlardır.
- Bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer, karaciğere karşı faydalıdır.
- Bütün pekmezlerde olduğu gibi kan yapıcıdır.
- Ayrıca gerçek bir enerji kaynağıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder