Kiss the rain -Yiruma ☆彡

13 Mayıs 2017 Cumartesi

Soma Maden Faciası

Maden faciasında hayatlarını kaybeden tüm emekçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Allah geride bıraktıkları tüm yakınlarına sabır versin. "Ekmeğini taştan çıkarmak" deyimi tam anlamıyla yansıtmıştır madencileri.
                             
Manisa~Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te kömür madeninde meydana gelen faciada 301 madenci hayatını kaybetmişti. Bu büyük maden faciası ile Türkiye sarsılmıştı.
13 Mayıs 2014’ten bu yana çıkarılan yasalar özlük hakları ve iş güvenliğine yönelik maddeler içeriyor ancak kazaları önleme noktasında yetersiz kalıyor.
Madencilik tarihin en eski iş kollarından biri. Değerli ve dayanıklı taşların kıymetinin anlaşılmasından sonra, dağları ve yerin altını kazmaya başlayan insanlar, çağlardır yeni kaynak arayışlarını madenlerde sürdürüyorlar. 
                         
             
Dünyadaki diğer ülkelerde son 30 yıl içerisindeki en büyük 3 maden faciasında toplamda sadece 58 işçi yaşamını yitirdi. Yani bir anlamda dünyadaki maden kazalarında ölen insanların oranındaki liderlik açık ara farkla ülkemize ait! Kurtarma konusunda da son derece başarısız olan ülkemizde maden kazalarında mahsur kalan işçilerin hemen hemen hepsi maalesef yaşamını yitiriyor. Bir örnek vermek gerekirse 2010'da Şili'de maden yatağında mahsur kalan 33 işçinin tamamı sığındıkları yaşam odaları sayesinde 69 gün sonra sağ olarak kurtarılırken, ülkemizde gerçekleşen Ermenek faciasında 1 aya yakın bir sürede ancak işçilerimizin cenazelerine ulaşabildik! 
Çözüm maden ocaklarını kapatmak mı? Asla değil, çözüm daha fazla kazanmak için 'masraf' olarak görülen güvenlik koşullarının ihmal edilmesinin önüne geçmek. Peki kömürün sıcağını hissederken kaçımız yok yere giden hayatları aklından geçirecek? Bu kış sıcacık evlerinizde otururken biraz durun ve düşünün, toplum olarak devletimizden ve işletmelerden tek ses olarak maden ocaklarındaki koşulların düzeltilmesini istemek bizim sorumluluğumuz. "Ben doğal gazla ısınıyorum" demeyin, gün gelecek havalar ısınacak kırlara mangal yakmaya çıkacaksınız, ızgaranın altından size bakan o 'kara elmasları çıkartmak için kaç işçinin canını verdiğini düşünmeyecek misiniz?
                                      
                                       
                                         
Hızlı hızlı giden yolcu 
Bu mezarda bir garip var 
Bak taşına acı acı 
Bu mezarda bir garip var 

Kurumuş yeşil otları 
Toprak olmuş umutları 
Gökte mavi bulutları 
Bu mezarda bir garip var 

İzi bile yok dünyada 
Onu aramak beyhuda 
Ne gezersin bu ovada 
Bu mezarda bir garip var 

Gökler yüksek toprak derin 
Rüzgar eser serin serin 
Senin olsun çiçeklerin 
Bu mezarda bir garip var 

Etrafı ağaç dizili 
Vücudu toprak sızılı 
Taşı Mahzuni yazılı 
Bu mezarda bir garip var... 

Söz-Müzik: ~ Aşık Mahzuni Şerif~
Yorum: ~Özlem Taner~

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder