Kiss the rain -Yiruma ☆彡

30 Nisan 2017 Pazar

SAKURA

SAKURA; en sevdiğim, görselliği muhteşem bir ağaç. Cennetten bir armağan adeta sakura! Gece ışıltısında tüm zarafetiyle parıldarken aşkı yaşatır ruhumda. Bu büyüleyici ağaçların altında saatlerce dans edebilmek harika olurdu belki de. Baharı müjdeleyen fakat en güzel haliyle solmadan yitip giden sakura hüznü çağrıştırır aynı zamanda. Olabildiğince muhteşem görüntüsünün dışında Japon kültüründeki değerini de okuyalım hep birlikte.

Japonca bir kelime olan Sakura’nın Türkçesi “Kiraz Çiçeği” anlamındadır. Sakura, meyve vermeyen bir tür “Kiraz Ağacı”dır. Japonya kiraz çiçeklerinde (sakura) geniş bir çeşitlilik vardır ve 200'den fazla çeşidinin var olduğu bilinmektedir. Japonya'da kiraz çiçeği en popüler çeşidi Somei Yoshino’ dur.
Japon kültüründe çok özel bir yeri vardır.

Çiçekleri makbuldür. Çiçekleri ağır ağır açar ama çok çabuk dökülür. Hem hayatın başlangıcını yani baharı müjdeler, hem de kaçınılmaz sonunu simgeler. Japonya'da baharın müjdecisi olmasına rağmen, daha solmadan en güzel halindeyken dallarından düşmesi sebebiyle edebiyatta ölüm ile yaşamın birlikteliğini ifade eder.

Zıtlıklar yaşamın her anında birliktedir;
Siyah ile beyaz gibi, iyi ile kötü gibi, yaşam ile ölüm gibi...

Japon Kiraz Çiçekleri: Yeniden Doğuşun Simgesi

Samuray tarzı yaşamı kabullenmiş olan Japon halkı için kiraz çiçeği büyük anlam taşımaktadır. Bunun nedeni Kiraz çiçeklerinin en güzel çağlarında solmadan direk olarak yere düşmeleridir. Samuraylar kiraz çiçeklerine bakarak olası bir savaşta her an ölümü akıllarına getirmekte ve felsefi bir boyuta gitmektedirler.

Kiraz çiçekleri samuraylar için hem yaşamı,
hem de ani bir ölümü hatırlatmaktadırlar.

Ağaç, Japon kültüründe mükemmel güzelliği ve aynı zamanda hızlı, acısız ölümü ifade eder. Bir şeyin hem üstün güzellik hem de hızlı şekilde ölmeyi nasıl aynı anda sembolize ettiği sorusunun cevabı ise Japon kültürünün ölüme bakış açısında saklıdır
Yüzyıllardan beri şairlere, müzisyenlere ilham veren Sakuralar, II. Dünya Savaşı’nda “kamikaze” adı verilen intihar pilotlarının da son uçuşlarına çıkmadan uçaklarına çizdikleri bir figür olarak tarih sahnesinde yerini alıyor.
İnanışa göre,
Ülkelerini korumak için intihar görevini tamamlayan kahraman pilotlar
                                     bir sonraki hayatlarında kiraz çiçeği olarak reenkarne oluyor.
‘Sakura’nın hüzünlü bir yanı olduğu için çok da sevilen bir kadın adı Japonya’da Sakura. Kast sisteminin çok köklü bir geçmişi bulunduğu Japonya’da, güzel ve özel olan pek çok şey gibi sakuralar da uzun yıllar yalnızca soyluların tadına varabildiği bir ayrıcalıkmış. Bugün ise kadın erkek, zengin-fakir, genç-yaşlı tüm halkın coşkuyla katıldığı bir gelenek.
Sakura yenince de güzeldir.
Sakuraların açma dönemi yaklaştı mı dükkanların raflarında sakura temalı tatlılara, yiyeceklere, içeceklere ve ürünlere rastlanır. Bu furyaya ünlü zincir restoranlar da katılır. Bu yiyecek içeceklerin bir kısmı sadece renginden dolayı sakurayla ilişkilendirilse de, bir kısmı gerçekten yenilebilir sakura içerir.
                                       

                                           güzel  kızımın elinden sakura tuvali
                               

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder