Kiss the rain -Yiruma ☆彡

13 Kasım 2016 Pazar

SMYRNA AMAZON KRALİÇESİ (İZMİR)

Ah! İzmir'im, canım İzmir'im, SMYRNA ...20 yıl kavuşma hasretiyle yandığım özel şehrim benim. Denizine, kıyısına, kokusuna, insanına, taşına, toprağına. Allah'ım her şeyine yandığım şehrim.
Şimdi nefes alabildiğim ve ruhumu yeniden besleyebildiğim aşık olduğum aşkım SMYRNA.

Kadının özgür olduğu, mitolojideki gibi; SMYRNA (Amazon Kraliçesi)nin adını aldığı, kadının savaşçı ve dik duruşunu hala yansıtıyor olabilmesi, içtenliği, sevecenliği, güzelliği, kadın egemenliğinin hüküm sürdüğü bir şehre bürünmesi özel kılıyor belki de İzmir'imi. 

Amazon ruhunu taşıdığım ve mitoloji çağlarından şu an yeniden ruhlarının hayat bulmasını dilediğim hayalim. Neden mi? Çünkü erkek egemen bir toplumda yaşamanın getirisiyle kadınların bu kadar eziyet gördüğü, aşağılandığı, bitmek bilmeyen 3.sayfa haberleriyle acımasızca kadın cinayetlerinin son bulmadığı bir ülkede yaşamanın üzüntüsüdür hislerim.
Erkek egemen bir toplumda yaşıyor olmak ve bunun dezavantajlarını yaşamak çok zordur biz kadınlar için. Hem de çok...

Bir kadına cinsiyeti sırf "kadın"olduğu için yöneltilen cinsel, fiziksel veya psikolojik şiddet ne yazık ki acıların en büyüğüdür.
Türk Ceza Kanunu'ndaki hukuksal düzenlemelerin tekrar gözden geçirilmesini ve bu konudaki cezaların en ağır şekilde uygulanmasını talep ediyorum ki vahşi insanlara caydırıcı bir uygulama olsun! Her ne kadar "mucize" beklemekle eş değerse belki de bu temenniler.
Amazonlar; özel ruhlar, özgür ruhlar...

Smyrna, Amazon Kraliçesi.
Hitit'lerin esrarlı kadın savaşçıları.
İlk tarih yazıcıları bu savaşçı kadınlara ''Amazon'' ismini takmışlar,
Sağ memeleri dağlanmış, kalkanlı ve mızraklı, adaleli ve yanık tenleri ile dev gibi atların üstünde yay kullanmakta üstün yetenekli kadınlar.
Pagos (Kadifekale )eteklerinden şimşek hızında şehre inen ve korku salan üstün yetenekli savaşçılar…

Memesiz” dendi onlara, daha iyi ok atabilmek için göğüslerinden birini kestikleri söylendi. Bu acı veren deneyimi yaşayacak kadar cesurdular. Bir başkası “Erkek Düşmanı” dedi onlara, birlikte olduğu erkeği amacına ulaştıktan sonra öldürebilecek kadar duygusuzdular. “Ay’ın Kızları” oldular başka bir toplumda ay kadar güzel, ay kadar soğuk, ay gibi iki yüzü vardı onların da bir karanlık bir aydınlık. İşte bu ilginç toplumun bizim topraklarımızda yaşamış olduğu söylenir. İzmir’in Smyrna adını Amazonların bir kraliçesinden aldığı gerçeği var.
Amazonlar  klasik ve Yunan mitolojisinde tamamen kadın savaşçılardan oluşan tarihi bir ulus. HerodotosDiodorusApolloniusJustinusPlinyVirgilAeschylusStephanosHesiodLysiasPausanias gibi önemli tarihçiler, Temiskira’yı (Terme) Amazonların anayurdu olarak işaret eder.Amazonlar Sarmatya'nın Scythia ile sınır bölgesinde yaşadıkları ile ilgili veriler de doğruluk payı olsa da bunlar Anadolu Amazonlarının devamı olan Sarmatyanlardır. Amazonların öne çıkan kraliçeleri arasında Truva Savaşında yer alan Penthesileave kardeşi HippolytaAtlantislileri yenen ve İzmir'i kuran Myrina sayılabilir. Amazon savaşçılar genellikle Yunan savaşçılarla savaşırken resmedilmiştir. Helenistik ve Roma çağı tarihte Ön Asya'ya birçok Amazon saldırısından bahsedilir. Antik Çağda Amazonlar birçok tarihi kavimle ilişkilendirilmiştir. Günümüzde amazon ismi genel olarak kadın savaşçı ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.

Amazon kadınlarının neden erkeklerden nefret ettiklerine dair iki söylence vardır:
Birine göre erkekler civar topluluklara yaptıkları akınlar sırasında pusuya düşürülmüş ve öldürülmüştür. Bunun üzerine kadınlar silahlanmıştır. Bir başka söylenceye göre ise Amazonların köle olarak kullandığı erkekler Anadolu'da Zeus adında erkek bir baş tanrının ortaya çıktığını duyar ve bununla böbürlenmeye başlarlar. Öfkelenen Amazonlar o gece bütün erkekleri öldürür.
Öldürdükleri erkeklerin cinsel organlarını ana tanrıçaya sunan Amazonlar ülkelerine erkeklerin girmesini yasaklar.
Bir efsane;
Tarihin babası Halikarnasos’lu Herodotos, bu savaşçı kadınlara ''erkek öldürenler '' anlamına da gelen '' Amazon adını takmış. Bu yaman dilberler Ege'nin en güzel kentine ismini verirken Efes'in de onlar tarafından isimlendirildiği söylenmektedir.
Amazonlar bu bölgede savaştıkları Elektdi isimli bir kavimi yenmiş ve liderleri These kraliçe Smyrna ile evlenmiş ve yaşadıkları kente kraliçenin ismi verilmiş… SMYRNA

Bir başka efsane ise;
Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde karşımıza çıkan bu savaşçı, güçlü kadınlar sağ göğüslerini küçükken dağlayıp köreltmeleri ile ilgili peki neden sağ memelerini dağlarlarmış?
Amazon kelimesinin diğer anlamının ''Göğüssüz ''olduğu söylenmektedir. Bu savaşçı kadınlar ok atarken rahatsız olmamak, yayı daha fazla gerebilmek için bunu yaparlarmış. Ok kullanmalarında ki üstünlükleri bundan olsa gerek.

Truva savaşlarında Amazon'ların da savaştığı yazılmıştır. Amazon Kraliçesi Penthesileia ile ünlü Truva savaşçısı Akhilleus'un savaş alanındaki teke tek kavgaları mitolojide bu savaşçı kadınların ne denli güçlü savaşçılar olduğunun en iyi örneklerindendir. Uzun süre birbirleri ile yenişemeyen bu iki savaşçı Akhilleus'un bir askerinin kraliçenin dikkatini dağıtması ile son bulur. Rakibinin bir kadın olduğunu gören Truvalı ölmek üzere olan bu güçlü kadının cesaretine ve güzelliğine hayran kalmış ve aşık olmuştur.

Tarih İzmir'e hep önemli roller vermiş.
Bu şehirde yaşamak tarihle dans etmek gibi…
8000 yıllık tarih…
Homeros’un doğduğu şehir
Dünyanın yedi harikasından biri Artemis tapınağı bu şehrin sınırlarında,
Parşömen kâğıdı ilk bu şehirde keşfedilmiş,
Tanrıça Athena adına inşa edilen tamamı mermerden ilk tapınak İzmir'de


Ve ben yaşadığım bu şehri çok seviyorum.
İzmir'de aşkı seviyorum,
İzmir'e aşkı seviyorum.

aynı masalı seyrettik
kaç kez gökyüzünde
her biri umudumun mucizesi
kaç yıldız güneşe inat
uyaksız yazdı aşkını aya
çaresiz ararken ay yıldızını
İzmir seni fısıldıyordu

seni sevmek
tutunup mehtabın ışıltılı dansına
aşk diye kazımak özlemini
seni sevmek
yüreğimden havalanan
kelebek kanadına
aşk diye iliştirmek hasretini
seni sevmek
düşlerimin sonunda
Artemis ile Orion sevişmesi
Ege'nin sularında

İzmir hala seni fısıldıyor

~Oya KARAEGE~

2 yorum:

  1. Amazonların Hititlerle ilgisi yok. Amazolar İskit kadınlarıdır. İskitler türklerin atalarıdır.

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir yazı elinize sağlık

    YanıtlaSil