Kiss the rain -Yiruma ☆彡

27 Mayıs 2014 Salı

YEŞİL MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI * GREEN COUSCOUS with LENTILS



                                                                       Malzemeler :

                                                             1 adet büyük kuru soğan
                                                             Yarım su bardağı sıvı yağ
                                                             2 yemek kaşığı salça
                                                             2 su bardağı pilavlık bulgur
                                                             3.5 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
                                                             2 çay kaşığı karabiber,tuz
                                                             4.5 su bardağı sıcak su
                       
                                                                         Yapılışı :

                           Tokat'ta yaşarken yeşil mercimek ile yapılan çok leziz tariflerle karşılaştım.Benim en çok yaptığım yeşil mercimekli bulgur pilavı ve yine yeşil mercimekli börek favorim oldu.Size şimdi vereceğim tarif kendimce hazırladığım , besleyici ve çok lezzetli bir pilav tarifi.
                           Ben kuru bakliyatları önceden haşlayıp deep freeze'e atıyorum.Kullanacağım zaman çıkartıp yemeklerimde kullanıyorum.Yeşil mercimek haşlanmış olarak 3.5 su bardağına denk geldi.
                           İlk önce soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda kavuruyoruz.Sonra salçayı ekleyip biraz daha kavurup , yıkanmış bulgurumuzu da ekleyip kısa bir süre kavurmaya devam ediyoruz.Haşlanmış mercimeği de yıkayıp yemeğimize ekliyoruz.Sıcak su ve tuzu da ekleyip kısık ateşte pilav göz göz olana dek pişiriyoruz.15 dakika demlenmeye bırakıp pilav  sıcakken servis ediyoruz.

                                                                                                                                      Afiyet olsun


Yeşil mercimeğin faydaları nelerdir?


Mercimek, baklagiller familyasına ait, ince yumuşak bir gövdeye sahip, ortalama 20 ile 70 cm boylarında olan, meyveleri disk şeklinde yassı yuvarlak olan bir bitkidir. Bu bitkinin disk şeklindeki meyvelerini yemeklerimizde tüketmekteyiz.
Mercimeğin anavatanı Orta Asya’dır. Kurak iklimleri seven bir bitki olan mercimeğin yetişebilmesi için bulunduğu toprağın sıcak, hava alan, alkali yapıda bir toprak olması gerekmektedir. Bu toprağı bulduğu her bölgede mercimeğin her türü yetişmektedir. Mercimek, kırmızı mercimek, sultan mercimek, yeşil mercimek gibi, bitkinin meyvelerinin rengine ve büyüklüğüne bağlı olarak farklı isimler almaktadır.
Yeşil mercimek; yüzde 24 oranında protein içeren bir mercimek türüdür. Bir kilogram yeşil mercimeğin, bir kilogram et ile eşdeğer besleyicilikte olduğu uzmanlarca belirtilmektedir. Bol karbonhidrat içermekle beraber, glisemik endeksi düşük olduğundan yeşil mercimek besleyicidir, ancak kilo aldırmaz. Bu özelliği ile diyetisyenlerin sıklıkla tercih ettikleri gıdalardan biridir. Folik asit açısından da zengin olan bu besin hamilelik gibi dönemlerde özellikle tercih edilmesi gereken besin gruplarının başında yer alır.
Yeşil mercimeğin, sağlığımız açısından eşsiz birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür:
  • Yeşil mercimek, A, B1, B2, C vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, demir, kükürt, fosfor, klor, çinko, iyot, bakır, karbonhidrat açısından oldukça zengin bir besindir.
  • Besin değeri yüksektir. Vücuda enerji, güç, zindelik kazandırır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Yorgunluğu giderir.
  • Gözlere faydalıdır.
  • Kansızlığın giderilmesine katkı sağlar.
  • Anne sütünü artırıcı etki yapar.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Kan akışını hızlandırır.
  • Kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.
  • Şeker hastalığının oluşmasının engellenmesine katkıda bulunur.
  • Kalp ve damar hastalıklarından korunma sağlar.
  • Kaynatılıp suyu içildiğinde kas ağrılarının giderilmesini sağlar.
Yeşil mercimek, bu faydalarının yanı sıra oldukça lezzetli bir besindir ve birçok şekilde tüketilmesi mümkündür. Sıcak sulu yemek, salata, zeytinyağlı yemek, börekiçi gibi versiyonları ile yeşil mercimek mutfaklarımızın baş tacı olma özelliğini devam ettirmektedir. Çocukluk döneminde yeşil mercimek ile tanışmak, ileri yaşlarda sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinme yönünde değerli bir kazanım teşkil edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder