Kiss the rain -Yiruma ☆彡

31 Mayıs 2014 Cumartesi

VANİLYALI POĞAÇA * VANILLA SCONE

Mayasız vanilya kokulu leziz poğaça !


Malzemeler:
1 yumurta ( beyazı içine sarısı üzerine )
1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 paket vanilya
1 paket hamur kabartma tozu
yarım kiloya yakın un ( kulak memesi kıvamında olacak )
İç malzemesi:
Ben peynir kullandım.İstediğiniz bir iç malzeme kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
Tüm malzemeleri karıştırıp iyice yoğuruyoruz.15 dakika kadar hamuru dinlenmeye bırakıyoruz.Bu arada iç malzemeyi hazırlıyoruz.Benim tercihim maydanozlu,peynirli karışım.Hamurdan parçalar koparıp poğaça şekli veriyoruz.Tepsimize yağlı kağıt serip poğaçaları dizip üzerine yumurta sarısı ve susam ekleyerek 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya dek pişiriyoruz.
    Bu tarifin en büyük özelliği vanilya ve tereyağı kullanılmasıdır.Her zaman yaptığım kıyır kıyır lezzetli bir poğaça tarifidir.Poğaçanın pişerken yaydığı vanilya kokusu muhteşem.Deneyin ve lezzetin tadına varın.
    Malzemesi çok az, kısa sürede hazırlayabileceğiniz vanilyalı poğaça favoriniz olacak eminim...

                                                                                                                           Afiyet olsun


Vanilya ve Faydaları



Vanilya Bitkisi ve Faydaları
Vanilya (Vanilla planifolia), Salepgiller ailesinden birçok tropikal ülkelerde yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bir bitki olan vanilya bitkisi ve aynı adı taşıyan yemişidir. Bitkinin yaprakları sapsız, yassı ve etlidir. Meyveleri 15-20 cm uzunlukta, yassı, iki uca doğru incelmiş, parlak siyahımsı renkli bir kapsüldür. Kokusu özel ve tadı acıdır.
Vanilya, kalsiyum, sodyum ve demir minerallerini barındırır. Çok az yağ içeren vanilyada hiç kolesterol yoktur, fakat şeker oranı yüksektir. Bu nedenle kalori değeri fazladır.
Vanilya tropik ülkelerde yetişen bir bitki olup Türkiye’de ancak seralarda veya botanik bahçelerde yetiştirilebilir. Anavatanı Endonezya, Tahiti, Madagaskar, Meksika, Cava ve Antiller olup dünyadaki vanilya ihtiyacını karşılayan ülkelerdir.
Toplanması ve Saklanması
Olgunlaşan meyveleri 3-4 dakika kaynar suya daldırılıp çıkarıldıktan sonra küplerde terlemesi beklenir ve 3-4 hafta güneşte kurutulduktan sonra kullanılır.
Vanilyanın bilinen yararları
Ateşi düşürür. Adet söktürücüdür. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve sinir sistemini uyarır. Vücuda kuvvet verir. Cinsel gücü ve isteği arttırır. Sinirleri yatıştırır ve bunalımı gidermeye yardımcı olur. Solunum yollarını temizler ve öksürüğü kesmeye yardımcı olur. Vanilya Yağı, sinir sistemini uyarıcı etkisi ile mideyi uyarıcı ve cinsel gücü arttırıcı özelliğe sahiptir.
Uyarı: Vanilya yağı ağızdan alınmamalıdır.
Vanilya nasıl kullanılır?
Besleyici değeri sınırlı olan vanilya kokusu için sütlü tatlılara, pasta ve çikolatalara katılır. Ayrıca, vanilya yağı parfümler ve çeşitli kozmetik ürünlerde de kokusu için kullanılmaktadır. Vanilya ve vanilya yağı aşırı kullanılmamalıdır. Vanilya yağı birkaç damladan fazla alınırsa kusma yapabilir. sifalibitkileriniz Vanilya özütlerinin havayla temas etmeyecek şekilde, serin ve kuru ortamda muhafaza edilmesi gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder